Jaki powinien być fartuch kelnerski?
Wraz z otwarciem ogródków gastronomicznych i oczekując na pozwolenie uruchomienia sal restauracyjnych w reżimie sanitarnym, przedsiębiorcy planują kampanie reklamowe, odnawiają menu, odświeżają lokale… Czy pamiętają też o przyjrzeniu się odzieży roboczej pracowników?
Kelnerzy są wizytówką lokalu, widoczną jeszcze zanim Goście zajrzą do menu. Charakterystyczne fartuchy kelnerskie oraz eleganckie koszule lub T-shirty odróżniają pracowników restauracji od przebywających w niej osób, dzięki czemu zwiększa się dostępność obsługi dla gości. Jednak dobrze dobrany strój jest użyteczny nie tylko przy promowaniu lokalu i kryjącej się za nią marki, ale także wspomaga pracę kelnera. W jaki sposób?
Fartuchy kelnerskie z kieszenią
Atrybutami kelnera często są notes i długopis, który znajduje swoje miejsce w dobrze zaprojektowanym fartuchu kelnerskim. Pułapką może się okazać trzymanie w kieszeniach osobistych przedmiotów, które nie tylko zachęcają do sięgania po telefon czy wyjścia “na papierosa”, ale też nieelegancko wypychają kieszenie i utrudniają pracę. Problem rozwiązuje często wprowadzenie przepisów porządkowych regulujących obowiązkowy ubiór, wyposażenie kelnera i sprawę rzeczy osobistych.
Kieszeń jako portmonetka?
W niektórych lokalach kelnerzy zarobione pieniądze rozliczają na koniec zmiany lub w razie potrzeby. System ten, choć dość ryzykowny i mało elegancki, wymaga trzymania środków przy sobie. Znajdująca się z przodu kieszeń daje względne poczucie bezpieczeństwa. Znacznie lepiej jest jednak korzystać w takich sytuacjach z saszetek kelnerskich lub eleganckich portfeli, np. mocowanych do paska. Wówczas sam fartuch może nie posiadać kieszeni.
Jak dobrać długość fartucha kelnerskiego?
Ze względu na częstą rotację kelnerów w zakładach gastronomicznych niejednokrotnie trudno jest znaleźć idealny krój dla wszystkich pracowników. W restauracjach można jednak zaobserwować pewien standard. Długie fartuchy zazwyczaj kończą się ponad kolanami. Trend ten jest szczególnie widoczny w żeńskiej części zespołu. Panów dalej widzi się w dłuższych fartuchach, sięgających poniżej kolan, ale nie utrudniających poruszania się.
Alternatywy dla fartuchów kelnerskich
Fartuchy kelnerskie są elementem odzieży, który najłatwiej wymienić w przypadku zabrudzenia i wyprać. Chroni odzież wierzchnią na dużej powierzchni, dlatego jest często stosowany przez barmanów, baristów i kelnerów noszących jedzenie i brudne talerze. Alternatywą dla fartuchów są zapaski osłaniające nogawki spodni lub elegancko prezentujące się kamizelki, które chronią koszulę. Wybór najlepszego stroju będzie zależał od typu lokalu.