Dieta Kwaśniewskiego – sposób na dłuższe, zdrowe życie?
Zyskała popularność jako dieta odchudzająca, jednak pomimo, iż poprowadzi do utraty wagi, jest to jedynie “efekt uboczny” jej stosowania. Dieta dr Kwaśniewskiego, to przede wszystkim dieta, która prowokuje ją stosujących do zmiany szkodliwych nawyków żywieniowych.
Za jej sprawą unikamy konfliktu energetycznego, jaki najczęściej pojawia się w naszej diecie, która jest bogata zarówno w węglowodany, jak i tłuszcze. I unikamy tym samym odkładania się w nadmiernej ilości niepotrzebnej tkanki tłuszczowej, a nawet prowokujemy organizm do jej spalania.
Jednak najważniejsze, co otrzymujemy, skupiając bazę naszej diety na produktach bogatych w tłuszcze to zdrowie.
Dlaczego dieta optymalna działa?
Jeśli chodzi o odchudzające skutki diety przyczyna jest prosta. Ludzki organizm ma ograniczoną, z góry “zaprogramowaną” możliwość magazynowania tłuszczy, powyżej tej wartości nie jest w stanie odłożyć ich większej wartości. Dlatego jedząc tłuste pokarmy nie tyjemy. Nawet jeśli spożylibyśmy ich większą ilość.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku spożycia węglowodanów. Natura nie bez powodu stworzyła nas tak bardzo łaknącymi słodkości w różnej postaci. I czy to będzie chleb, czy to będzie słodkie ciastko, czy lody efekt będzie ten sam. Gdyż wszystkie z tych produktów należą do grupy cukrów. Dla naszego ciała, w tej kwestii nie ma różnicy, czy spożywamy cukry proste, czy złożone. W przypadku spożycia nadmiernej ilości węglowodanów wątroba przekształci je w trójglicerydy, które wraz z naszą krwią, powędrują z wątroby prosto do naszej brzusznej “oponki”. W porównaniu do tłuszczy, nie ma tutaj górnej granicy, gdyż organizm magazynuje przekształcone cukry, w ramach rezerwy energetycznej, na wypadek głodu.
Spożywanie tłuszczy przy diecie redukującej nadmiar tkanki tłuszczowej jest pomocne z jeszcze jednego względu. Organizm łatwo nasyca się tłuszczem. Dostarczamy mu wszystkich potrzebnych mu do życia niezbędnych składników, nie musi ich “oszczędzać” na wypadek głodu, gdyż ma do nich stały dostęp. Dzięki czemu na bieżąco spala tkankę tłuszczową, którą odłożyliśmy na skutek przejedzenia węglowodanami.
Czy żywienie optymalne jest dla mnie?
Taki rodzaj żywienia jest dla każdego, o ile nie cierpisz na przewlekłe choroby, w takim przypadku przed przystąpieniem do diety skonsultuj się z lekarzem, który dietę tłuszczową zna i poleca swoim pacjentom.
Jeśli cierpisz na problemy z trawieniem, wzdęcia, problemy z oddawaniem stolca i inne, dieta optymalna przyniesie dla Ciebie zbawienie. Ograniczenie węglowodanów ułatwi wypróżnianie i pomoże usuwać złogi w jelitach, które mogą być przyczyną raka jelita grubego. Polecana jest również przez wielu lekarzy przy wysokim poziomie cholesterolu, otyłości i miażdżycy. Ponadto wysokotłuszczowa,a niskowęglowodanową dieta jest od niedawna oficjalnie zalecaną przez państwo szwedzkie, swoim obywatelom.
Wysoki poziom trójglicerydów we krwi, to nie efekt jedzenia tłustych pokarmów, jak od wielu lat nam się wmawia, a wręcz przeciwnie. Ponadto, od węglowodanów nie tylko rośnie nasz obwód w pasie, ale również rak, który żywi się właśnie cukrami.
Od czego zacząć?
Najważniejsze jest to, aby zmienić swoje podejście do jedzenia. To nie jest chwilowa dieta, to jest sposób żywienia już na resztę życia. I nie musimy się tutaj bać takiej deklaracji, gdyż jest to dieta niezwykle smaczna. Poza tym, jak na żadnej innej, która ma efekty odchudzające, nie będziemy się czuć tak pełni energii i równocześnie najedzenie, jak na diecie tłuszczowej.
Nie jest to absolutnie niczym dziwnym. Tłuszcze są najbardziej energetycznym makroskładnikiem spośród trzech nam znanych. Ponadto nie musimy zjadać ogromnej ilości tłuszczów, aby uzyskać nasycenie. W małej ilości spożytego pożywienia otrzymujemy wszystko, czego nasze ciało potrzebuje. Aminokwasy, witaminy, kwasy tłuszczowe i energię.
Co jeść na diecie dr Kwaśniewskiego? – jadłospis diety optymalnej
Jeśli chcesz przejść na zdrowy tryb życia wyeliminuj ze swojej diety cukry. Optymalną dawką będzie tutaj maksymalnie 50g w ciągu dnia, co ma równowartość dwóch kromek chleba lub 2 bananów.
Niech Twoim głównym źródłem energii staną się tłuste pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, nabiał, jaja, podroby. Nadawaj smaku swoim potrawom za pomocą śmietany, masła, smalcu. Jedz orzechy.
Przykładowy jadłospis diety optymalnej (w zależności od Twojej aktualnej wagi ilość spożytych składników możesz zwiększyć, z wyjątkiem ilości węglowodanów):
– jajecznica z kilku jaj, smażona na boczku i smalcu (lub maśle);
– spory kawałek dowolnego grillowanego mięsa, 50g ziemniaków z masłem, ulubione warzywa (np. brokuły, szparagi)
– kaszanka podgrzewana na maśle lub smalcu.