Aromatyczne i zdrowe herbaty z różnych zakątków świata
Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków. Jeszcze do niedawna największą popularnością cieszyły się herbaty czarne. Obecnie coraz więcej osób sięga po zieloną, a także gatunki lubiane przez Japończyków. Swym wyglądem i aromatem zachwycają także herbaty rozkwitające uznawane za produkty klasy premium.
Czym jest herbata i jak powstaje
Drzewo herbaciane w naturze może osiągać pokaźne rozmiary. Rośnie na glebach kwaśnych, w gorącym i wilgotnym klimacie. Na plantacjach rośliny są przycinane do niewielkich krzewów. Liście zbierane są przez cały rok w dziesięciodniowych odstępach czasu. W zależności od sposobu obróbki liści uzyskuje się herbatę czarną, czerwoną, zieloną lub białą. Poszczególne gatunki różnią się między sobą smakiem i aromatem. Wszystkie herbaty zawierają korzystne dla zdrowia składniki, które opóźniają proces starzenia się organizmu.
Właściwości zielonej herbaty
Za najzdrowszą uznawana jest herbata zielona. Jej liście nie są poddawane procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowują swą naturalną barwę. Wśród herbat zielonych na uwagę zasługuje pochodzący z Chin gatunek gunpowder. Dzięki ciasno zwiniętym liściom swym wyglądem przypomina proch strzelniczy. Po zalaniu gorącą wodą zwinięte kulki stopniowo rozprostowują się, uwalniając swój wyjątkowy smak i bogaty aromat. W Maroku ten gatunek herbaty stanowi bazę do przygotowywania popularnego napoju zawierającego miętę i dużą ilość cukru.
Japońskie herbaty
Wyjątkowy smak i właściwości herbat doceniają także Japończycy. W kraju kwitnącej wiśni największą popularnością cieszy się gatunek matcha. Ma postać zielonego proszku i powstaje poprzez rozdrobnienie liści. Po ten napój sięga się zazwyczaj podczas wyjątkowych uroczystości. Jeśli ktoś chciałby się przekonać jak smakuje japońska herbata sushi bar to miejsce, które warto odwiedzić. Dobre lokale serwują swym klientom nie tylko wyśmienite jedzenie, ale także aromatyczne napoje, które dopełniają jego smak. Poza herbatą matcha dużą popularnością cieszą się także inne gatunki, takie jak bancha, genmaicha, czy też kukicha.
Królowe wszystkich herbat
Na szczególne wyróżnienie wśród wszystkich dostępnych gatunków zasługują herbaty kwitnące. Na pierwszy rzut oka zwinięta kulka nie wygląda atrakcyjnie. Wszystko zmienia się po zalaniu jej gorącą wodą. Pod jej wpływem liście stopniowo rozwijają się niczym kwiat, tworząc wyjątkowy spektakl. Herbaty rozkwitające wymagają zastosowania szklanego imbryku, w którym będzie można podziwiać rozwijające się płatki. Ze względu na dużą ilość liści znajdujących się pąku przygotowywany napar będzie stosunkowo mocny i aromatyczny.