Te sałatki zrobią furorę na twoim grillu
Gdy przygotowujemy jedzenie na grilla, najczęściej skupiamy się na różnych rodzajach mięsa. Jednak w te wakacje zróbmy wyjątek i przyrządźmy przepyszne sałatki, które skradną serca wszystkich gości! Idealnie nadają się one jako lekka przekąska lub dodatek do dań mięsnych. Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki i wybierz swoją ulubioną!
Sałatka gyros
Sałatka gyros jest jedną z najpopularniejszych przekąsek grillowych. Nie tylko jest bardzo smaczna, lecz także znakomicie prezentuje się na stole dzięki kolorowym warstwom. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy tylko przyprawić i usmażyć filet z kurczaka i pokroić warzywa. Na samym dnie przezroczystej salaterki układamy podsmażone i pokrojone w kostkę mięso, następnie posiekaną czerwoną cebulę, cienką warstwę keczupu, pokrojone korniszony, kukurydzę, cienką warstwę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, paprykę, a na koniec posiekaną kapustę pekińską. Przed podaniem sałatki nie mieszamy. Kolorowe warstwy z pewnością zrobią wrażenie na gościach.
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Przygotowując przekąski na grilla dla gości, warto spróbować nowych, kreatywnych kompozycji. Jedną z nich może być sałatka z ciecierzycy, pomidorów, oliwek oraz pachnących ziół. W pierwszej kolejności ciecierzycę w puszce należy odsączyć z zalewy i dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Składniki mieszamy z czarnymi oliwkami, cebulą dymką, oliwą oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną miętę i natkę pietruszki. Sałatka doskonale smakuje jako przystawka lub dopełnienie dania mięsnego z grilla.
Sałatka grillowa
Letnie grillowane nie może obyć się bez sałatki stworzonej z nowalijek. W tym przepisie wykorzystamy świeże rzodkiewki, pomidory i ogórki gruntowe. Należy pokroić je w grubą kostkę lub plasterki (według uznania) oraz dodać ser feta. Dopełnieniem potrawy będą majonez, rozdrobniony czosnek oraz sól i pieprz. To przepis na pyszną i ekspresową sałatkę, która sprawdza się zawsze!
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado
Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym połączeniem smaków? W tym celu doskonale sprawdzi się w sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado. Ta oryginalna kompozycja bardzo dobrze spisuje się jako przystawka. Przepis na sałatkę do grilla jest niezwykle prosty. Należy pokroić truskawki i awokado na mniejsze części, posiekać czerwoną cebulę i rozdrobnić ser feta. Składniki mieszamy ze szpinakiem i przystępujemy do przygotowania dressingu. Aby go przygotować, wystarczy jedynie połączyć majonez, jogurt naturalny, olej, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Łączymy wszystkie składniki i posypujemy je pokruszonymi orzechami włoskimi.
Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami
Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Wspomniane warzywa, w połączeniu z młodymi ziemniakami, tworzą sycącą i znakomitą przekąskę. Do jej zrobienia potrzebujemy ugotowanych i pokrojonych w cząstki ziemniaków oraz zblanszowanych szparagów. Po ostudzeniu dodajemy do nich pokrojone w ósemki pomidory. Składniki układamy na liściach sałaty i polewamy sosem przygotowanym z majonezu oraz musztardy. Gwarantujemy, że sałatka przyciąga wszystkich nie tylko swoim wyglądem, ale również doskonałym smakiem!