Co powinien wiedzieć początkujący serowar
Wiele osób, zastanawia się, jak zostać serowarem? Czy taki biznes opłaca się bardziej w mieście, czy na wsi? Jakie formalności musimy spełnić? To bardzo ważne pytania, na które musimy odpowiedzieć, jeśli faktycznie marzy nam się kariera prawdziwego serowara.
Produkcja serów nieodparcie kojarzy nam się z osobami, które mają pasję i zaangażowanie w tego typu działalność, jak choćby małe gospodarstwo Serowar Podlaski. Brak takiego zainteresowania czy też bycia hobbystą nie dyskwalifikuje nas jako szefa warzelni serów, ale żeby, cokolwiek zdziałać w tym biznesie potrzebna, jest wiedza na ten temat. Wszystko zależy do tego, jak duża, jest nasza znajomość różnych serów.
Musimy je rozróżniać nie tylko ze względu na ich wygląd, ale także i smak. Prawdziwa stolica serowarstwa znajduje się w Szwajcarii czy też Francji to właśnie tam produkcja serów odbywa się na masową skalę. Jeśli chcemy czegoś się dowiedzieć, to zawsze możemy wybrać się tam na wycieczkę i zapoznać się z zasadami, jakie obowiązują przy produkcji takich wyrobów.
Tam też możemy nabrać niezbędnego doświadczenia, które będzie nam potrzebne do założenia takiego nietypowego biznesu. Ser warzony jest z leka krowy i warto zauważyć, że produkcja czy też wytwórnie serów odbywają się częściej na wsi, niż w mieście, co nie oznacza, że miasto jest gorszą lokalizacją.
W mieście fabryka związana z produkcją serów jest bardzo rozbudowana a praca, wspomagana jest, przez różnego rodzaju maszyny, co wydaje się ważne, ze względu na techniczne aspekty takiej produkcji.
Jak to przekłada się na praktykę
Okazuje się, że produkcja serów nie jest taka trudna i skomplikowana jakby mogło się nam wydawać. Nawet w domowych warunkach można przeprowadzić podobną produkcje, co z pewnością dla początkującego serowara, jest dobrą informacją. Serowar musi posiadać jedynie podstawowy sprzęt taki jak foremki w różnych kształtach, garnki oraz czujnik temperatury. Tak przygotowani z pewnością poradzimy sobie. Niektóre gatunki serów potrafią długo dojrzewać, dlatego musimy to, brać pod uwagę.
Serowar z pewnością jest w stanie poradzić sobie z ewentualnymi problemami. Jeśli chcemy zajmować się tym na poważnie, to warto przejść, określony kurs dla serowarów. Nie trwa on długo, bo zaledwie kilka dni, ale nabyta wiedza pomoże dalej rozwijać nam naszą wiedzę o serach.
Żeby móc produkować sery potrzebne są nam odpowiednie warunki. Do takich zadań możemy wykorzystać między innymi małe pomieszczenia blisko garażu, ale muszą być one zgodne z warunkami, jakie są normą w każdej serowni.
Jaką rolę w warzeniu odgrywa czas?
Wykonanie udoju mleka to tylko pierwsza czynność potem należy poddać całość obróbce. Musimy się z tym nieco pospieszyć, ponieważ tego typu czynności trzeba wykonać jak najszybciej. Jest to ważne, ponieważ w ten sposób ser utrzyma swoją jakość. Estetyka udoju mleka i późniejsze warzenie to również istotne sprawy dla każdego producenta serów. Serowar musi wiedzieć, że mleko musi znaleźć się w kotle warzelniczym czasie nie dłuższym niż 40 minut od udoju.
Po upływie tego czasu mleko może, stracić na swojej jakości, a co za tym idzie w końcowym produkcie, ser nie będzie miał już, takiego dobrego smaku. W pracy serowar musi zwracać uwagę na temperaturę warzenia mleka. Musi być ona w pełni wyważona, nie może być to kilka stopni za dużo, czy za mało, ponieważ przekłada się to w późniejszym czasie na smak sera.
Podgrzewanie zależy od rodzaju sera, z jakim mamy do czynienia. Dzisiaj produkcja serów z mleka niepasteryzowanego, czyli niepoddanego żadnej obróbce termicznej jest mała. Pomimo małej ilości sery te są dobre jakościowo pod względem swojego gatunku.
O co jeszcze trzeba zadbać?
Przede wszystkim zwracać uwagę na czystość podczas udoju mleka. Tego typu czynności powinny odbywać się w sterylnych warunkach. Jeśli nie zachowamy bezpieczeństwa, to mleko, może zostać skażone bakteriami. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek pracy musimy zapoznać się z podstawowymi wymaganiami prawnymi i sanitarnymi. To podstawa, jeśli chcemy zajmować się serowarstwem, na poważnie a produkcja serów, wymaga wiedzy w tym zakresie.